📞 06 30 971 5217 
hello@tfwg12.hu

Miért mozogjunk?

A rendszeres testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár.

 

Az alábbiakban összeszedtünk néhány fontos szempontot, hogy miért jó mozogni.
Legyen ez motiváció azok számára, akik eddig ódzkodtak a mozgástól, illetve pozitív megerősítés az aktív életet élőknek…

Fizikai aktivitás minden olyan tevékenység, amely során valamilyen mozgást végzünk, miközben a szervezet kalóriát éget. Ezek egyfelől a mindennapi életünk részei, vagy tudatosan beépíthetőek a hétköznapokba. Ide tartozik pl. a séta, a kertészkedés, a takarítás, vagy a kutyasétáltatás.

A testedzés is egyfajta fizikai aktivitás, azért végezzük, hogy megdolgoztassuk, megerősítsük és fejlesszük testünk valamely részét, beleértve a keringési rendszert is. Lehet ez bármilyen csapatsport, aerobic, edzőtermi mozgás, futás, úszás.

 

Lássuk milyen pozitív hatása van a szervezetre a rendszeres fizikai aktivitás!

1. Depresszió ellen
Kimutatták, hogy a testmozgás oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos.

2. Szép bőr
Fokozza a vérkeringést, így több oxigén és tápanyag áramlik a bőr sejtjeihez. Az izzadás pedig – amely a testmozgás hatására fokozódik – lehetővé teszi, hogy a szervezet a bőrön keresztül szabaduljon meg a felesleges anyagok egy részétől.

3. Egészséges tüdő
A rendszeresen végzett testmozgás hatására nő a tüdőkapacitás, javul a légzés.

4. Egészséges szív
Rendszeres fizikai aktivitás hatására a szívizom megerősödik, nő a szív teljesítőképessége. Az aktív életet élőknél ráadásul kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

5. Erős immunrendszer
A testmozgás erősíti az immunrendszert. De vigyázz! A túledzés az ellenkező hatást válthatja ki.

6. Normál vérnyomás
Rendszeres fizikai aktivitás hatására bizonyítottan csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, illetve akiknél ez már fennáll, ott jelentős javulás érhető el.

7. Diabétesz ellen
Rendszeresen végzett testmozgással megelőzhető, illetve kordában tartható a 2-es típusú cukorbetegség. Ha mozgunk, az inzulin – az a hormon, amelynek kulcsszerepe van a vércukorszint szabályozásában – jobban ki tudja fejteni a hatását, így a vércukorszint ellenőrzés alatt tartható.

8. Erős Csontok
A gravitáció ellen ható mozgások és gyakorlatok, mint a futás, lépcsőzés, súlyzózás, segítenek a csonttömeg megtartásában, így megelőzhető, illetve mérsékelhető a csontritkulás.

9. Erős, tónusos Izomzat
A rendszeres edzés hatására megerősödnek az izmaink. Ennek következtében a csontok védettek lesznek a sérülésektől. A fejlettebb izomzat ugyanakkor stabilitást ad, javítja az egyensúlyt és a koordinációt.

10. Egészséges izületek
A rendszeres testmozgás keni, beolajozza az ízületeket, ezáltal csökken az ízületi fájdalom és merevség.

11. Ideális testtömeg
Az elhízás megelőzésében és kezelésében is kiemelt szerepet kap a testmozgás. A testsúlycsökkentéshez szükséges kalóriadeficit előállításában a diéta mellett a másik fontos tényező.

Találjunk olyan mozgásformát, melyet élvezettel végzünk! A hangsúly mindig a rendszerességen van.
Fontos megjegyezni, hogy mindig az életkorunknak, az egészségi és az edzettségi állapotunknak megfelelő mozgást válasszunk. Máskülönben előfordulhat, hogy megsérülünk, vagy túlterheljük a szervezetünket, amely hosszú távon súlyos következményekkel járhat.

A TFWG12 Sport-ban számos óratípus közül válaszhatsz.
Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik edzésforma lenne szàmodra megfelelő, kérd ki edzőink tanácsát!

 

Várunk téged is!