📞 06 30 971 5217 

hello@tfwg12.hu

Egy kis mozgás mindenkinek kell!

A rendszeres testmozgás óriási hatással van az egészségre, az általános közérzetre, a stresszkezelésre és az életminőségre. És meglepő módon az IQ-ra is hatással van, sőt a demencia megelőzésében is nagy szerepe van.

 

Sokan nehezen szánják rá magukat, hogy elkezdjék a testmozgást vagy nem találnak az edzésre időt, motivációt. Ez a blog arról szól, hogy hogyan tehetjük a testmozgást az életünk részévé és hogyan érdemes elkezdeni a rendszeres testmozgást.

 

Az életmódváltás nem arról szól, hogy átalakítjuk az életünket egyik pillanatról a másikra, hanem folyamatos változásokat hajtunk végre, hogy az egészségesebb életmód megvalósuljon. Olyan, mint egy új szakma tanulása, vagy új készség elsajátítása. Folyamatosan egyre jobbak és jobbak leszünk benne, ahogy lépésről lépésre beépítjük életünkbe. 
A testmozgással pedig végképp így kell tennünk, fokozatosan kell bevezetnünk mindennapjaink részévé tennünk. Mind időtartam, mind erőfeszítés tekintetében.

 

 Az aktív életmód és az egészséges étrend együtt jár a testmozgással, és ezek együttesen segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kockázatát. 
Az edzés nemcsak az egészségünkre van hatással, hanem segít a stresszcsökkentésben, fokozza az energiaszintünket, javítja az alvásminőségünket és segít növelni az önbizalmunkat is.
Ha nem vagyunk hozzászokva a testmozgáshoz, akkor az első lépés az lehet, hogy elkezdünk sétálni vagy könnyű futás végzünk. Egy kis testmozgás mindig jobb, mint semmi, és a rendszeres mozgásnak nagyon fontos előnyei vannak.

 

Az edzések megválasztása nagyon fontos. A túl nehéz edzések elkerülése érdekében érdemes az edzéstervet az egyéni igényekhez igazítani. A kardió, a súlyzós edzések, a jóga és az aerobik mind jó lehetőségek lehetnek a testmozgásra. A rendszeres testmozgás előnyeit akkor lehet igazán érezni, ha az edzéstervet legalább hetente 3-4 alkalommal végrehajtjuk.
Az edzés után is fontos figyelnünk arra, mit fogyasztunk és mennyi idővel az edzés után. A testünk az edzés után is továbbra is dolgozik, szüksége van az energiára és a tápanyagokra a regenerációhoz és az izomépítéshez. Az egészséges étrend fontos szerepet játszik az edzés hatékonyságában és az egészségmegőrzésben.


Az edzések mellett fontos az általánosan aktív életmód fenntartása is. A mindennapi életünket is mozgalmasabbá tehetjük, ha pl. az eddig lifttel megtett 1-2 emeletet most gyalog járjuk be, vagy nem üzenetet írunk a 2 szobával odébb dolgozó kollégánknak, hanem odasétálunk. Vagy épp, ha gépen dolgozunk beállítjuk, hogy óránként felálljunk, tegyünk egy kört az irodában, vagy épp otthon, nézzünk távolra az ablakból (mellesleg ez a szemünket is karbantartja).


Ha nehezen találsz motivációt az edzéshez, akkor érdemes olyan tevékenységeket keresni, amelyeket élvezel és amely során jól érzed magad. Például, ha szereted a zenét, akkor lehet, hogy az aerobik vagy a táncos edzések lennének a legmegfelelőbbek. Ha pedig szívesebben sportolsz egyedül, akkor a séta, a futás vagy a kerékpározás a jobb választás.

 

Az edzések előtt és után mindig javasolt bemelegítést és nyújtást végezni, hogy elkerüld a sérüléseket. Fontos az is, hogy legyen elegendő időd a regenerálódásra az edzések között, hogy a testednek lehetősége legyen pihenni.


Az újonnan kezdőknek, vagy újrakezdőknek ajánlott, hogy az edzés előtt és után mérjék a pulzusukat, hogy az edzés intenzitása biztonságos legyen. Fontos, hogy fokozatosan növeljük az edzés intenzitását és hosszát, és figyeljünk a testünk jeleire, mint például a fáradtság, a szédülés és a légszomj. Érdemes tanácsot kérni edzőtől vagy más szakembertől a megfelelő edzésterv kialakításához testmozgás megkezdése előtt!