📞 06 30 971 5217 

hello@tfwg12.hu

Zsírégetés: mítoszok és valóság

Annyi mindent lehet olvasni már a zsírégetés témájában, hogy nem csoda, ha kicsit kavarodás van a fejetekben ezzel kapcsolatban. A következő néhány sorban ezt boncolgatnám, a közérthetőség érdekében a biológiai-kémiai részleteket kihagyva.


Sokat hallottunk már a zsírégető tartományban végzett edzésmódszerről. Amit érdemes tudni, hogy alacsony intenzitású (55-70% pulzustartomány), hosszan tartó kardió mozgás hatására (gyors séta, lassú kocogás) a szervezet elsősorban az elraktározott zsírból nyeri az energiát. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez csak hosszan tartó mozgással érhető el, minimum 40 perc szükséges a zsírégető folyamatok beindulásához. Tehát, ha mondjuk elmész túrázni az erdőbe, akkor nagy valószínűséggel a zsírraktárokhoz nyúl a szervezeted. Az alacsony intenzitás miatt viszont viszonylag kevés kalória fog elégni (óránként 250-300), így 1 óra séta viszonylag csekély tétel, ha fogyni szeretnél.


Amikor magasabb intenzitással (70% pulzusérték felett) dolgozunk, akkor a szervezet átvált az egyéb energiaforrásokra, így az edzés alatt valóban nem a zsírt égeti. Azonban összességében több kalóriát fogsz elégetni kevesebb idő alatt.


Ami pedig még fontosabb, az az edzés utáni 24-48 órában lezajló folyamatok a szervezetedben. Nagy intenzitás hatására a szervezet egyensúlya (homeosztázisa) megborul. Viszont ő mindig igyekszik ezt az egyensúlyt helyreállítani, és egy erős intenzitású edzés után ez bizony sok energiát igényel. Ezzel az edzés következtében elégetett kalóriaszámod jóval magasabb lesz, mint az alacsony, zsírégető tartományban végzett mozgás hatására. ÉS ez még nem minden!  A szervezet izmaid regenerációjára fordított energiafelhasználása még tovább növeli a kalória felhasználásodat egy-egy keményebb edzés után.


HA az egész képet nézed, rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy jobban jársz 1-1 óra intenzívebb (kardió) sporttal, mint ugyanennyi zsírégető tartományban végzett mozgással.


MIRE FIGYELJ ZSÍRÉGETŐ EDZÉS SORÁN?


Ha hetente többször edzel komolyabban, akkor érdemes jobban figyelned a szervezeted vitamin és ásványi anyag szükségletére, és pótolnod azokat megfelelő táplálék kiegészítők formájában (erről majd egy következő cikkben olvashattok ).

Ha keményebb edzésekkel szeretnél formába lendülni, akkor szükséges az edzések között megfelelő pihenőidőt hagynod az utófolyamatok zavartalan lezajlása érdekében. Ez minden komolyabb megterhelés után 1 pihenőnapot jelent. Így hagyod, hogy a tested, izmaid a lehető legtöbbet fejlődjenek óráról-órára, és kipihenve, felkészülve a következő megterhelésre érkezel a következő órádra.


MIT TEGYÉL MÉG A ZSÍRÉGETÉS GYORSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN?


Valószínűleg ezerszer hallottad már, hogy hiába edzel, ha nem figyelsz arra, mit eszel. Ha valaki elkezd komolyabban edzeni, sokszor abba a hibába esik, hogy az edzéssel párhuzamosan több kalóriát is visz be, nyugtatván magát, hogy „úgyis lemozogtam”. Rossz hír, hogy így sajnos nem jön létre kalóriadeficit, ami a fogyás alapfeltétele. A másik hiba a rossz fehérje-szénhidrát-zsír arány a bevitt táplálékban. A túl sok gyors szénhidrát és alacsony fehérjetartalmú ételek fogyasztásának hatására nehezebben épülnek az izmok, és több zsír raktározódik el a szervezetben. Ezért ezekre is mindenképp figyelmet kell szentelni (még ha nem is megszállott módon). A jó hír, hogy ez csak az első hetekben okoz egy kicsi nehézséget, azután már menni fog magától.

Összességében tehát, a fogyás érdekében irány az edzőterem, és ne féltsd magadat a keményebb óráktól sem. Figyelj a megfelelő pihenőidő betartására, és a bevitt táplálék mennyiségére és minőségére.

Várunk téged is!