📞 06 30 971 5217 
hello@tfwg12.hu

Szabad-e „csalni”?

Ha belekezdünk egy diétába, rögtön az első gondolat, hogy szabad-e csalónapot tartani? Vajon belefér az egészséges táplálkozásba, ha néha sütivel, csokival, fagyival és pizzával kényeztetjük magunkat? Mi történik, ha néha beiktatunk egy-egy „csalónapot” az egészséges étrendbe?


A csalónap egyszerűen fogalmazva: egy olyan a nap a héten vagy hónapban, mikor a diétát felfüggesztve olyan ételeket eszünk, amit megkívánunk. Persze ennek is vannak fokozatai: van, aki egész nap félreeszik, azaz csaló napot tart. Ilyenkor megjutalmazza magát mindennel, ami a diétában tilos: gyors kaja, süti, nasi, cukros üdítő, alkoholos italok.Van, aki csak csaló étkezést tart, azaz egy adott napon csak egy étkezést vált ki valamilyen „bűnös” étellel.

 

Miért jó csalónapot tartani?
Az első ok egészen egyszerű: mert jól esik. Boldoggá tesz, azt az érzést adja, hogy az élet nem csak szigorú diétáról szól. Még a legelszántabb diétázók sem képesek minden bűnözést megvonni maguktól.

Jó magam is esendő ember vagyok. Szeretek jókat enni, de természetesen figyelek az egészséges és mértékletes táplálkozásra. Igen, szoktam időnként csalóétkezést vagy akár csalónapot is beiktatni. De ettől nem lesz bűntudatom. Na jó, lehet, hogy másnap többet futok, hogy kompenzáljak.

 

Egyébként annak a híve vagyok, hogy nem diétázni kell, hanem olyan étrendet, életmódot folytatni, ami hosszú távon fenntarható. Kipróbáltam szigorú, egyoldalú diétákat, amiket bizonyos ideig kellett tartani. És hogy mi lett a vége? Mikor letelt az előírt időszak, nem hogy csalónapot, hanem csaló hetet tartottam (teeth) Gondolhatjátok mi lett a vége… Többet híztam vissza, mint amennyit a szigorú diéta alatt leadtam.

 

Az egészséges életmódnak nem az a lényege, hogy egy túl szigorú diétához ragaszkodva együnk egész héten, hanem az, hogy hosszútávon fenntarthatóvá tegyük. Így ugyanis kiküszöbölhetőek a falási rohamok és a jutalmat nem a csaló étkezés, hanem az edzés és diéta látható eredménye fogja adni.

 

De ha mégis csalónapokat iktatunk be, két fontos dolgot tartsunk észben: mértékletesség és időzítés. Ha megkívántuk pl.a pizzát, együnk 1-2 szeletet, de ne vágjunk be egy egészet.
És ha lehet, ezeket az étkezéseket ne estére tervezzük, hanem ebédidőre és akkor van még időnk délután egy jó kis edzéssel le is dolgozni.

 

Itt a húsvét, tele finomsággal. Senkit nem biztatok arra, hogy aszkéta módjára nézze végig, ahogy a családja finomakat eszik, de arra sem, hogy faljunk fel mindent. Találjátok meg a középutat! Élvezzétek az étkezést! Higyjétek el, ha egész évben odafigyeltek, ez a pár nap nem fogja tönkretenni az eddig elért eredményt.

Várunk téged is!