📞 06 30 971 5217 

hello@tfwg12.hu

NEM CSAK IZOM-, DE SZEMÉLYISÉGTRÉNING IS A KETTLEBELL

Itt persze nem arra gondolok, hogy egy alapvetően visszahúzódó ember két hét edzés után a társaság középpontja lesz, de erre nincs is szükség. Arra viszont igen, hogy a sport közben olyan önbizalomra tesz szert, amely a hétköznapi életben is növeli az önbizalmát és ezáltal segíti az önérvényesítését és azt, hogy ki tudjon állni magáért. De ugyanez igaz azokra is, akik éppen a határtalan önbizalmuk, és a határaik fel nem ismerése miatt ütköznek folyton falakba a hétköznapi életben. Ők éppen azt tanulják meg, hogy vannak olyan helyzetek, amikor lépésről lépésre érdemes haladni, és ha az egyik lépést nem előzi meg egy másik, az sérülésekhez vezethet, épp úgy fizikailag, mint lelki értelemben. Összefoglalva, a folyamatos és szakszerűen vezetett edzés során megtanulhatod azt, miként érvényesítheted optimálisan magadat a terem falain kívül is. Röviden: ismerd az aktuális határaidat, de ne légy kishitű. Ebben segítek is neked!

 

PONTOSAN MITŐL IS VÁLTOZIK AZ EMBER A KETTLEBELL-EDZÉSEINK HATÁSÁRA?


Az egész arról szól, hogy az emberi test és elme változásra van teremtve. Feszegetni kell a határokat, különben egyik sem fejlődik. De nem is stagnál, hanem romlik.

 
Nem győzöm hangsúlyozni, ha a testünk határait feszegetjük, az kihatással van a mentális képességeinkre is. Sokszor, amikor eljön valaki hozzánk edzeni, hajszálpontosan nem is tudja, mit akar. Van egy elképzelése, de furcsa mód, nem is biztos, hogy pont az a valódi motivációja, amivel jön, amit megfogalmaz. A motivációról és fókuszálásról még később lesz szó.


Tehát amikor elkezdesz edzeni, a tested kap valamilyen hatást az edzés során. Ha egy nagyon kemény edzést nyomsz le, akkor akár sokkhatás is felléphet. Ezt a testednek fel kell dolgoznia valahogy, amiben viszont az idegrendszered lesz a segítségedre. Ha ez a hatás folyamatos, akkor edzésről edzésre egyre erősebb és erősebb leszel fizikailag és mentálisan is. Ezáltal kitolódnak azok a határok, amik folyamatosan feszegethetőek. A tested és az agyad megismeri azt az érzést, amikor elkezdesz egy edzést, és elsőre úgy ítéled meg, hogy te erre képtelen vagy. Nos, ez alapesetben igaz is lehet, de ilyenkor jön az edzői munka. Itt nekem, mint edzőnek az a szerepem, hogy bebizonyítsam és elhitessem veled, hogy igenis képes vagy arra, hogy megcsináld azt, amire te azt gondolod, képtelen vagy. Ez egy közös munka, aminek a keményebb része a tiéd, nekem, illetve az edzőknek ismerniük kell azokat a technikákat, amelyekkel el kell tudnunk érni nálad, hogy elhidd, képes vagy rá. Illetve nem is kell, hogy elhidd, de meg kell csinálni. Az edző munkája az, hogy ismerje az edzettjei képességeit annyira, hogy ne terhelje őket túl, de ugyanakkor túl laza edzést se adjon, mert akkor nem lesz fejlődés.

 
Persze vannak olyanok, akik azért jönnek az edzésekre, mert egy kicsit el akarják engedni a vezető szerepet, és az ő motivációjuk nem az, hogy irdatlanul erősekké váljanak, hanem csak annyi, hogy lemenjenek róluk azok a terhek, amelyeket a napi munka feszültsége okoz. Mint mondtam, nekem, nekünk, edzőknek pontosan ismernünk kell azokat, akik hozzánk járnak. Attól függetlenül, hogy csoportos edzésekről beszélünk, személyesebbé kell tennünk az egészet.
Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy a vendégeimmel időről időre elbeszélgessek. Így pontosabban tudom követni a fejlődést és az igényeket. A folyamatos kommunikáció ezen felül abban is segít, hogy nyugodtabb, bizalmasabb légkört teremtsen, így könnyebben megy a napi stresszlevezetés is.