📞 06 30 971 5217 
hello@tfwg12.hu

Nagyon szeretjük!

A taurin egy kéntartalmú aminosav, amely az emberi test 0,1%-át alkotja. Feltételesen esszenciális tápanyag, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes előállítani, azonban bizonyos esetekben lecsökken a szintje – például intenzív edzés és egyéb stresszhatások hatására, szívbetegség, cukorbetegség, vesebetegség, májbetegség esetén.

 

A taurin a retinában és a szívben legnagyobb koncentrációban jelenlevő aminosav, az agyban és a vázizomzatban pedig második e tekintetben. Pozitív hatásait ma már megannyi kutatási eredmény bizonyítja, a legtöbben mégis csak hallomásból ismerik, ráadásul számos tévhit is övezi – ezért most kicsit tisztábbá tesszük a képet.

 

Milyen pozitív hatásai lehetnek a taurin fogyasztásának?

A taurint egyes tudósok „csodamolekulának” is nevezik, az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai ugyanis elképesztően sokoldalúak és jelentősek. Egy könyvet könnyedén meg lehetne tölteni azokkal a tudományos kutatási eredményekkel, amelyek azt mutatják, hogy a megfelelő taurinszint elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.

 

Jelenlegi ismereteink szerint a taurin többek között:

•a szív- és érrendszer, az agy, az idegrendszer, a szem és az immunrendszer működésében,

•a cukor- és zsíranyagcserében,

•az emésztésben,

•a máj, a vese és az epehólyag működésében, a méregtelenítésben

•és az izomműködésben is fontos szerepet játszik.

•Kutatások alapján erős antioxidáns, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. Mivel antioxidáns, segíthet s betegségek, fertőzések leküzdésében.

•Csökkentheti a koleszterinszintet is, mivel javítja az epehólyag működését és a zsírbontást.

•A taurin por növelheti a nitrogén-monoxid mennyiségét a véráramban, aminek hatására a kapillárisok tágulnak, így javul az oxigénellátottság.

A taurinszint az életkor előrehaladtával csökken, de taurinhiány figyelhető meg cukorbetegség, magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, elhízottság, időskori látási problémák, idegrendszeri betegségek, máj-, vese- vagy szívelégtelenség, illetve egyes rákos betegségek esetén is. Kutatások szerint a taurin segíthet a sportteljesítmény javításában, a fáradtság csökkentésében és izomregeneráció gyorsításában.

 

A taurin kizárólag állati eredetű fehérjékben található meg, húsokban, halakban, tejtermékekben. Emiatt a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők szervezetében jelentősen kevesebb a taurin.

 

Szükséges-e a taurin a sportolókon kívül másoknak is?

Ahogy az előző kérdésre adott válaszból is látható, a válasz egyértelműen igen! A taurin nemcsak profi sportolóknak vagy intenzíven sportoló amatőröknek hasznos, hanem nemtől és életkortól függetlenül mindenkinek. A kutatási eredmények tükrében igen fontos szerepe lehet a krónikus betegségek megelőzésében, kezelésében, és a hosszú, egészséges élet elérésében. Érdemes tehát mindenkinek figyelmet fordítania a taurinban gazdag ételek fogyasztására, a taurin pótlására.

Érdemes tudni, hogy az újszülöttek nem képesek a taurint még előállítani, így az ő esetükben különösen fontos, hogy pótoljuk ezt a táplálás során úgy, hogy az édesanya odafigyel a saját bevitelére.

 

Mennyi a taurin ideális napi adagja?

A tudományos kutatásokban napi 500 mg és 6 gramm közötti dózisokat alkalmaztak, nagyobb mennyiség esetén elosztva napi 2-3 adagra. A sportteljesítményben jelentős növekedést érhető el már akár 1 gramm taurin fogyasztásával is.

A taurin-kiegészítést érdemes egyéni adottságokhoz, élethelyzethez, egészségügyi állapothoz igazítani, de általánosságban elmondható, hogy napi 1-3 gramm taurin fogyasztása legtöbb esetben elég az egészség támogatásához. (Egy átlagos étrend naponta 40-400 mg taurint képes biztosítani.)

A taurin szintézise a májban zajlik többnyire, és szükség van hozzá B6 vitaminra is, így érdemes odafigyelni, hogy táplálkozásunk elegendő mennyiségű piridoxint tartalmazzon (hal, csirke, marhahús, banán, ananász, avokádó, csicseriborsó, olajos magvak, spenót, édesburgonya).

 

Hozzásegíthet-e a taurin a hosszabb élethez?

A japánok közismerten hosszú ideig élnek – Okinava szigetén a világon a legmagasabb a 100 év feletti lakosok aránya. Kétség sem férhet hozzá, hogy a japánok hosszú, egészséges élete nem csak egyetlen tényezőnek köszönhető, de kutatások alapján egyvalami biztosan közös bennük: nagyon sok taurin található az étrendjükben.

 

A japánok táplálkozásában fontos szerepet töltenek be a tengeri ételek, amelyek gazdag forrásai a taurinnak. A Japánra, illetve általában véve az ázsiai országokra jellemző magasabb taurinbevitel fordított összefüggést mutat a koszorúér-betegségek előfordulásával is.

 

Az szinte biztos, hogy a taurin önmagában még nem a hosszú élet titka, de nagy valószínűséggel érdemes odafigyelni a pótlására – és persze közben nem megfeledkezni a rendszeres testmozgásról, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásáról és az egészséges élet további alapszabályairól sem.