📞 06 30 971 5217 

hello@tfwg12.hu

Most elkezdem az edzést!

Vége a nyárnak, kezdődik a szeptember, MOST ELKEZDEM AZ EDZÉST! Mire figyelj oda?

Sokan úgy vagyunk vele, hogy letudjuk a nyarat, megettünk minden lángost, megittuk a hideg fröccsöket és nahh…akkor majd szeptembertől neki indulunk az edzésnek és a koplalásoknak. Hányszor láttam és éltem át ezt én is…


Sajnos magamon is tapasztaltam, hogy ez bizony nagyon belefulladhat egy jojo effektusba, sőt, még abba is, hogy mindentől elmegy a kedvem.


De miért? Miért van az, hogy kb 6 hét után kicsit lejjebb megy a motiváció?
Ennek sok oka is lehet, de az előző írásomban az egyik legfontosabb dolgot már leírtam: KIVÁLASZTANI A REÁLIS CÉLT! Ez az első lépés.


Mi lehet a második?


REÁLIS IDŐKÉP!


Tisztába tenni magunkban azt, hogy ne rövid távon gondolkozzunk, hanem minőségi és életviteli változást érjünk el. Itt arra gondolok, hogy ne 2 hónap alatt akarjuk leadni azt, amit esetleg a nyáron vagy az évek alatt túlsúlyként szedtünk fel. Ezt nem hetek vagy 1-2 hónap alatt fogjuk leadni, hanem türelemmel és tudatossággal egészségesen! Szervezetünknek biztosítanunk kell azt, hogy átálljon egy másfajta működésre, egy másik táplálékbevitelre, mozgásban gazdagabb életvitelre. De talán a legfontosabb és akkor tudjuk ezeket jól kezelni, ha FEJBEN ÉS MENTÁLISAN ELHATÁROZZUK, HOGY VÁLTOZTATUNK, MERT TUDJUK, HOGY AMI EDDIG VOLT, AZ NEM BIZTOS, HOGY JÓ.

Ezt a két kérdést én még nagyon fontosnak tartom:


Miért megy lejjebb a motiváció?


Ez sokszor megesik velünk, ha:
túl nehéz edzést választunk. Ugyanis azt érezhetjük, hogy nincs pozitív visszacsatolás és eredmény. Egyszerűen azt látjuk, hogy nem mennek a gyakorlatok, túl nehezek, túl hamar kifulladunk a gyakorlatoktól. Ilyenkor érdemes az edző véleményét kikérni, hogy mit tud ajánlani? Van-e esetleg a szintünknek megfelelő edzés, óra?


Elkezdtünk egy sanyargató diétát. Itt bizony elég sok jel utal arra, hogy a vitamin, fehérje, szénhidrát stb. bevitelünk nem megfelelő, szerveztünk szenved. Kedvtelenek vagyunk, fáradékonyak, nincs kedvünk kimozdulni, depressziósak vagyunk, energiaszintünk egyenlő a nullával és az edzéseink se mennek úgy, ahogy mi szeretnénk. Ezért nagyon fontos az étkezés beállítása az életmódváltásunkhoz, mert ha hirtelen, drasztikus váltásnak vetjük alá magunkat, akkor azzal lehet, nagyobb kárt okozunk magunknak, mint jót. Ilyenkor szintén érdemes beszélgetnünk az edzővel, hogy ő mit tanácsol? Kell -e szakember (Dietetikus) étrend összeírásához?


Mit tehetünk ellene?


Legyünk türelmesek és merjünk segítséget kérni szakembertől, hiszen otthon is, ha tönkre megy a vízvezeték vagy nem indul be az autónk, akkor is a szakemberhez fordulunk, hiszen ő az, aki ezzel foglalkozik és tudja orvosolni a problémánkat! Legyünk óvatosak azzal kapcsolatban, amit az interneten, a social mediaban látunk, mert bizony nem mindig az a legjobb, ha valaki olyas valakitől kérünk tanácsot, akinek a legnagyobb követőtábora van. Járjunk utána a dolgoknak, hiszen a jó táplálkozás és a mozgás, az élet alapvető lételeme és ezzel nem szabad játszani!

Legyen a szeptemberi fogadalmad a: TÜRELMESEN, TUDATOSAN AZ EGÉSZSÉG FELÉ!

PÉTER