📞 06 30 971 5217 

hello@tfwg12.hu

Milyen hatással van ránk a stressz?

MI A STRESSZ?


A stressz az emberi szervezet válasza, reakciója minden olyan dologra, ami valamilyen alkalmazkodást igényel testünktől. A szervezet ezekre az ingerekre fizikai, mentális és érzelmi szinten is reagál. A stressz nem ördögtől való dolog, hiszen mindennappi életünk velejárója. Kiválthatják a számunkra kellemetlen zajok, a nagy tömeg, párkapcsolati vagy munkahelyi konfliktusok is.

Összességében tehát a stressz egy ősi ösztön, amely a túlélésünket segíti. A rövid távú stressz motiváló lehet, viszont, ha túl hosszú ideig tart ez az állapot káros hatással lesz ránk.MILYEN FOLYAMATOK MENNEK VÉGBE TESTÜNKBEN STRESSZ HATÁSÁRA?

HORMONOK VÁLTOZÁSA


Úgynevezett ,,harcolj vagy menekülj” reakciót vált ki testünkből a stressz. Ilyenkor fokozottabbá válik a kortizol termelődés a testünkben, amely által nő a pulzus, a vérnyomás és a vércukorszint is. Ez bizonyos helyzetekben a hasznunkra válik, de ha állandóan szorongunk és stresszelünk nagy nyomás alá helyezzük szervezetünket. A hormonegyensúly felborulásával hajhullás, alvászavar, cikluszavar is kialakulhat.


TÚLTERHELJÜK A SZÍVET


Stressz hatására kemény munkába kezd a szív. Ez is a test vészreakcióra adott válasza. A gyorsabb szívverés által elegendő oxigén jut a szervekhez, ezáltal is gyorsul a reagálás. A sokáig tartó stressz, a magas vérnyomás-és a szívbetegségek kialakulásának esélyét is növeli.


JOBBAN KÍVÁNJUK AZ ÉDESSÉGET


kortizol hormon túlzott termelődése szakértők szerint növeli az édesség iránti vágyakozásunkat. A kortizol az éhségérzetért is felelős, a stressz oldására pedig hajlamosak vagyunk olyan ételeket fogyasztani, nagyobb mennyiségben, amely beindítja a boldogsághormon termelést. Ilyenkor túlzásba vihetjük a nassolást…


EMELI A VÉRCUKORSZINTET


A stressz hatására a vér glükózszintje is emelkedik. Képzeljük csak el, mi van akkor, ha majdnem mindennap szorongunk valamin. A folyamatos vércukorszint emelkedés cukorbetegséghez is vezethet.


GYENGÍTI AZ IMMUNRENDSZERT


Ha valami olyan történés ér minket, ami bekapcsolja a vészreakciót, hirtelen fokozódik az immunrendszerünk aktivitása is, viszont ahogy mi is elfáradunk egy aktív, hosszú nap után, immunrendszerünknek is szüksége van a feltöltődésre. Ha folyton készenléti állapotban tartjuk, nem tudja ellátni megfelelően feladatát.


HÁT ÉS NYAKFÁJÁS


Azok, akik sokat stresszelnek gyakran panaszkodnak hát-és nyak, illetve váll fájdalmakra. Ez azért van, mert izmaink megfeszülnek és túlmerevednek a stressz hatására.


CSÖKKEN A LIBIDÓ


A megemelkedett kortizolszint csökkenti a tesztoszteron-és ösztrogénhormonok termelődését, ami által csökken a szexuális étvágyunk is.


RONTJA A MEMÓRIÁT

Kutatások megállapították, hogy az állandó stressz negatívan hat a rövidtávú memóriára. Sőt az agy szürkeállományát is csökkenti.


MIT TEHETÜNK A STRESSZ ELLEN?


A stresszt nem tudjuk teljesen kizárni az életünkből, viszont kezelni tudjuk. Az egyik legjobb módszer a rendszeres, aktív mozgás, amely segíti a boldogsághormonok termelődését, kikapcsolja a zakatoló elménket és feltölti testünket. Persze fontos a lelkünkkel is foglalkozni, ha úgy érezzük sokat stresszelünk és állandóan aggódunk, kérjük szakember segítségét! Továbbá tanuljunk meg kikapcsolni, foglalkozzunk többet magunkkal és sajátítsunk el relaxációs technikákat, légzőgyakorlatokat!