📞 06 30 971 5217 

hello@tfwg12.hu

Hogyan illesztheted be a testmozgást az elfoglalt napjaidba?

Az időhiány az egyik leggyakoribb kifogás arra, hogy miért nem sikerül rendszeresen mozogni. Ha az ember valóban fontosnak tartja az egészségét és az életmódjának javítását, akkor meg kell találnia az időt a testmozgásra. 

Az alábbiakban néhány javaslatot adunk, hogyan illesztheted be a testmozgást a napodba:


Teremts időt a naptáradban az edzésre: Nem annyira az időtartam a lényeges, mint inkább az, hogy legyen rá alkalom. 15-20 perc is jóval több, mint a semmi. A maradék időben tervezett mozgás sose valósul meg, mert idő nem marad, csak te teremtheted meg rá a helyet a napodban. Írd be a naptárba az edzéseket, úgy, mint egy fontos megbeszélést vagy találkozót, és tartsd magad hozzá.


Edzés közbeni multitasking (több tevékenység egyszerre végzése): Válassz olyan tevékenységeket, amelyekhez hozzákapcsolható az edzés, mozgás. Mint például az edzés előtti vagy utáni munka- vagy családi teendők, a gyalogos közlekedés, vagy akár az ebédszünetben történő séta. A lényeg, hogy az edzési időt hatékonyan használd fel.


Hagyd el az időrabló dolgokat: Nézd át a napi rutinodat, miket csinálsz nap, mint nap. Mely tevékenységek időigényesebbek és melyekkel lehet időt spórolni. Például, ha az embernek nincs szüksége napi 2 órányi tévénézésre, akkor azt a két órát testmozgásra lehet fordítani. De a szobabiciklin való edzés + tévézés is jobb, mint a semmi.


Hagyd el dolgokat, amelyek nem fontosak: azokat a dolgokat, amelyeket feleslegesen csinálsz, hisz semmilyen célodhoz nem járulnak hozzá. Melyek azok, amik nem támogatják az egészséges életmódodat? Ha a televízió nézése vagy a számítógépen való időtöltés több időt vesz el az életedből, mint amennyire szükséges a munkádhoz, fejlődésedhez, akkor lehet, hogy ezeket az időtöltéseket le kellene csökkenteni.


A mindennapokat mozgalmasabbá teheted: Nem minden testmozgás az edzőteremben történik. A lépcsőzés, a sétálás, a kerékpározás, a kutyasétáltatás vagy a kertészkedés is nagyszerű módja annak, hogy a mindennapi életedbe becsempéssz valamennyi mozgást.


Csatlakozz csoportokhoz vagy edzésekhez: Együtt sokkal könnyebb motiválni magad. Csatlakozz sportcsoportokhoz, edzéscsoportokhoz vagy szervezz barátokkal közös edzéseket. Az együtt edzésnek sok előnye van, például a motiváció és az egymás támogatása.


Használj rövid edzésformákat: A nagyon elfoglalt embereknek ajánlott olyan edzésformát választani, amelyek csak 15-20 percesek. A gyors edzések lehetővé teszik, hogy az ember testmozgást végezzen, még ha nincs is sok ideje.
Az időhiány nem jelentheti azt, hogy az ember nem tud mozogni. Az időhatékonyság és az ügyes időbeosztás segíthet a testmozgás beillesztésében az életünkbe. Ha valóban fontosnak tartjuk az egészségünket és a jobb életminőséget, akkor el kell kötelezni magunkat a rendszeres testmozgás mellett.