📞 06 30 971 5217 

hello@tfwg12.hu

HATÉKONY FIGYELEM

A mai rohanó világban az egyik legfontosabb és legértékesebb képesség a hatékony figyelem és koncentráció. Nem csak a profi sportolóknak van szükségük jó koncentrációs készségre, hanem az összes XXI. századi embernek, legyen az gyermek vagy felnőtt. 
A felgyorsult világunkban egyszerre rengeteg információt kapunk, amit nagyon nehéz egyidőben feldolgozni, és a figyelmünket összpontosítani.


1. Legyél mindig kipihent

Egy mentálisan és fizikálisan egészséges szervezet számára elengedhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás.

2. Sportolj, sportolj, sportolj!


Ennyi😁


3.Tedd le a telefont

Manapság mindenkinek van okostelefonja. Ezek a készülékek rengeteget segítenek a mindennapjainkban, az élet már elképzelhetetlen nélkülük. Ma már a legtöbb embernek a telefon egyszerre a munkaeszköze és magánélete. Telefonunkkal kelünk, azzal fekszünk, folyton elérhetőek vagyunk.
Azonban sok pozitív tulajdonság mellett az okostelefonoknak van árnyoldala is. A folyamatos értesítések miatt nagyon könnyen ki is tud zökkenteni az adott tevékenységből, és nagyon nehezen tudunk utána visszakapcsolódni a korábbi munkába.
Épp, amikor a legnagyobb szükségünk lenne a koncentrációnkra, kapunk értesítést a barátainktól, egy e-mailt a munkahelyről, vagy egy üzenetet az aktuális kedvenc játékunktól.


4. Találd meg a flowt

A koncentrációd nagyban növelhető, ha megtalálod a motivációt a feladat elvégzésére.


5. Edzd az agyad

A fizikai egészség mellett elengedhetetlen a szellemi egészségünkkel is foglalkozni. A megfelelő táplálkozással, vitaminbevitellel, meditációval és rendszeres olvasással remekül szinten lehet tartani a szellemi egészségünket, sőt javíthatsz is ezeken.
Azonban a szellemi frissességünk mellett a koncentrációnkat is fejleszthetjük. Ilyen tevékenységek például a sudoku, keresztrejtvény, sakk, puzzle, szókereső és a különböző memóriajátékok.


6. Étkezz egészségesen

– Az emberi test egy rendkívül összetett szerkezet. Az egyensúly nagyon könnyen felborul, és ez a koncentrációra is nagy hatással van.
– Egy 2011-es tanulmányban olvashatunk arról, hogy a dehidratáció milyen negatív hatással van a kognitív készségeinkre. Fejfájást, zavartságot, rossz közérzetet tapasztalhatsz, valamint erős hangulatingadozásaink is lehetnek.
– Egy átlagos felnőtt szervezet számára 2-3 liter vizet kell fogyasztani egyenletesen elosztva az egész nap folyamán. A megfelelő folyadékbevitel mellett a táplálkozásra is oda kell figyelni, hiszen éhesen az egyik legnagyobb kihívás összpontosítani. Törekedj az egészséges, teljes értékű tápanyagok fogyasztására, ne pedig a gyorséttermi és fagyasztott élelmiszerekre.