Telefonszám: +36-30-971-5217

2019. december 07. , , étkezés

Vinnél valami egészen újat az idei karácsonyi menübe? Vagy csak szeretnéd picit egészségesebbé tenni a megszokott és szeretett fogásokat? Esetleg mindkettő?

Olvass tovább, ugyanis számtalan ötletet és tippet adunk neked, hogy kevesebb kalória bevitele mellett ugyanolyan élvezettel fogyassz az ünnepi asztalról.

Így tedd egészségesebbé a szokásos karácsonyi menüt

A zsiradékkal legyél mértékletes! Ne megszokásból, hanem tudatosan és lehetőleg növényi zsiradékot használj. Csakis annyit, amennyi elengedhetetlenül szükséges az adott étel elkészítéséhez. Például a halászlébe ne tegyél plusz zsiradékot, hiszen a halnak is van saját zsírtartalma.

Ha panírozol, fehér liszt helyett válassz zabpehelylisztet. Ezt otthon is pillanatok alatt előállíthatod magad is. Egyszerűen a zabpelyhet késes betétű konyhai robotgéppel őröld finomra.

A töltött káposztába is bátran tegyél zabpelyhet rizs helyett, a tejföl pedig alacsony zsírtartalmú legyen. Ez a legegyszerűbb verzió, de ha szeretsz kísérletezni, szénhidrátalapú tölteléket helyettesíthetsz zabkorpával, hajdinapehellyel, fehér rizs helyett pedig használhatsz barna rizst, kölest, hajdinát vagy bulgurt is.

Süss sütőben! A sütőben való sütés egy igazi aduász, mert:

  • Igen kevés olaj is elég a tökéletes végeredményhez
    TIPP: használj olajspray-t vagy egy tollal/ecsettel kend meg az ételt
  • Nem kell 1 órát állnod a tűzhely előtt; amíg sül a finomság, elkészítheted a desszertet vagy szusszanhatsz egy keveset
  • Finomabb lesz vele a végeredmény, mint a klasszikus olajban sütésnél
reform karácsonyi menü tippek zabpehely

A rizs alapú tölteléket helyettesítsd bátran zabpehellyel.

Fehér kenyér helyett válassz ropogós, teljes kiőrlésű kenyeret. Tésztából szintén választhatsz teljes kiőrlésű változatot.

Süteményekhez cukor helyett használj természetes édesítőszert, például eritritet, esetleg mézet.

A köret sült krumpli helyett vagy mellé lehet párolt zöldség, csicseriborsó, csicsóka, édesburgonya vagy akár sült gyümölcsök (alma, körte).

Kínálj hozzá salátát is, ami nemcsak rostos, de elveszi a helyet a nehezebb ételek elől, friss ízekkel gazdagítja a karácsonyi menüt.

TIPP: bármilyen 2-3 féle zöldségből ízletes saláta varázsolható, ha frissen ráfacsarsz egy fél citromot és feldobod aprított, friss zöldfűszerrel vagy petrezselyemzölddel. Ráadásul a petrezselyem például A-, B- C-, E- és K-vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaz (rákmegelőző hatású), ezért télen különösen hasznos fogyasztanod.

Ha krumplipürét is készítesz karácsonykor, helyettesítsd paszternákkal vagy csicseriborsóval! Az állaga hasonló, az íze pedig felséges, ezért biztosan nem fog a család panaszkodni, sőt, mindenki téged dicsér majd amiért ilyen kreatívan feldobtad a megszokott menüt. Ugyanúgy készítsd, mint a krumplipürét, de vaj helyett tehetsz bele alacsony zsírtartalmú tejfölt vagy húslevest is. Ha utóbbi mellett döntesz, egészen új ízélményekkel gazdagodhat az egész család!

A karácsonyi menüt egészítsd roppanós, friss salátával, ami laktat és remekül gazdagítja az ünnepi ízeket.

Most pedig következzen 2 érdekes recept, ami után megnyalod majd mind a 10 ujjadat és még a konyhát sem kell elúsztatnod. Kevés munkával finom és különleges – mi lehetne ennél jobb karácsonykor?

Egészben sült csirke tormával és mézzel, zöldségágyon

Hozzávalók

  • 1 egész csirke
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db cukkini
  • 20 dkg brokkoli
  • 2 db lilahagyma
  • 0,5 kg szilva félbevágva és felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Körülbelül 15 szem frissen őrölt bors
  • 5 evőkanál (a továbbiakban ek) méz
  • 2 ek torma

Elkészítés

Pác: 4 evőkanál mézet, a tormát, borsot és sót keverj össze, majd a felével kend meg a csirkét.

Töltelék: a szilva ¾ részét tedd tálbe, keverj hozzá 1 evőkanál mézet, sót és kevés borsot.

Amelyik zöldséget szükséges, hámozd meg, majd mindent vágjál nagyjából azonos méretűre.  Tedd egy magas falu tepsibe az összes felaprított zöldséget és keverd hozzá a maradék szilva ¼-ét, sózd, borsozd és keverd össze (ezt nyugodtan megteheted a tepsiben, így nem kell összekoszolni egy plusz tálat).

Kb. 10 perccel a sütés előtt a sütőt melegítsd elő 230 fokra (légkeveréses sütőt 210 fokra).

A csirkét töltsd meg, a lábait szorosan kösd össze fonállal vagy cérnával. Ezután a pác felével kend meg és tedd rá a zöldségágyra.

Önts alá 3 dl vizet és dupla alufóliával takard le.

Tedd a sütő alsó harmadába (légkeveréses sütőnél mindegy, hova teszed). Süsd 1 óra 50 percet.

Az alufóliát most vedd le róla, kend be a csirkét a maradék páccal és told vissza a sütőbe. A hőfokot vedd le 185 fokra (légkeveréses sütőben 165-re) és süsd további 10-15 percig.

Különleges desszert: csokitorta avokádóból és banánból, cukor nélkül

Könnyű, gyors, finom és egészséges!

A hozzávalók:

Piskóta

  • 2 tojás
  • 3 ek zabliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ek kókuszzsír
  • 1 ek eritrit
  • 0,5 csomag sütőpor
  • hígításra (ha szükséges): kevés tej vagy kókusztej vagy kókusztejszín

Krém

  • 3 db kicsi avokádó
  • 2 db banán
  • 3 ek kakaópor
  • 1-2 ek eritrit
  • Kókusztejszín: amennyi elég krémessé teszi

Elkészítés (időrendben)

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra (légkeveréses sütőt 150 fokra).

A tojást keverd össze az eritrittel és a kókuszzsírral. Mivel a kókuszzsír szobahőmérsékleten szilárd, egy kanál segítségével kell szétnyomkodnod, hogy el tudd keverni a tojással. Ha ezzel nem szeretnél vesződni, egy nagyon picit langyosítsd meg a mikróban, de ne legyen meleg, különben kicsapja a tojásból a fehérjét.

Add a tojáshoz a többi hozzávalót is és keverd el alaposan.

Ha esetleg túl sűrű, lazítsd kókusztejszínnel, kókusztejjel vagy sima tejjel.

Kenj ki egy piteformát vagy tepsit kókuszzsírral és lisztezd ki.

Öntsd bele a tésztát és süsd az előmelegített sütőben 15-20 percig.

Közben készítsd el a krémet. A hozzávalókat egyszerűen turmixold össze és készen is vagy. A kókusztejszínnel szuper állagot adsz neki és turmixolni is könnyebb lesz.

 

Ha valami újat készítesz, csinálj egy próbafőzést, hiszen új alapanyagokkal dolgozol és új receptek sütsz, előfordulhat, hogy balül sül el. Kísérletezz és próbálgass, hogy a reform karácsonyi menü a lehető legjobban sikerüljön.

Jó étvágyat és Kellemes Ünnepeket!