Telefonszám: +36-30-971-5217

2019. szeptember 13. zsírégetés

Így állítsd be a pulzusmérő órádat!

A pulzusmérő okosóra a pulzuskontroll egyik szuper eszköze: hatalmas segítségedre lesz abban, hogy hatékonyan és céltudatosan edzhess. Az óra megmutatja, hogy mely pulzustartományban eddz, ha még kezdő vagy, égethetsz zsírt vagy növelhetsz tömeget. Vagyis a pulzuskontroll használatával tudod befolyásolni tested “ viselkedését” a célodtól függően és az edzettségi állapotodhoz tudod mindezt igazítani. További részletekért olvasd el előző, MIÉRT PRAKTIKUS AZ OKOSÓRA ÉS OKOSKARKÖTŐ A SPORTOLÁSHOZ? című blogunkat.

Javasoljuk, hogy kérd ki egy edző tanácsát is!

Mi az a célpulzus és miért segít elérni a célom?

Ha konkrét céllal edzel, eredményt úgy érhetsz el hatékonyan, ha tudod, milyen pulzustartomány szükséges ehhez. Röviden ezt nevezzük “célpulzusnak” (a pulzuskontroll ezt segít elérni). Vagyis nem mindegy, hogy a szíved mennyit ver percenként, mivel a tested eltérően viselkedik különböző intenzitású edzéseken. Ez annyit jelent, hogy mást érhetsz el rövid, dinamikus edzéssel, mint hosszú, kevésbé pörgős edzéssel. A pulzusod is más lesz az egyes edzéseken, ezért is tartunk mi is olyan változatos edzéstípusokat.

A célpulzus az a pulzustartomány, amit el kell érned adott célok eléréséhez.

Nézd csak meg az alábbi táblázatot, ahol feltüntettük az egyes zónák nevét és a szükséges pulzustartományt:

pulzuskontroll-zsírégető-célzónák

Ha még kezdő vagy, célszerű az úgynevezett egészségvédelmi zónát megcéloznod. Ebben a zónában a teljesítőképességed növelését kell elérni, hiszen ahhoz, hogy hatékony zsírégetést végezhess később, fontos az állóképességed fokozása.

Mikor eléred a megfelelő edzettségi szintet, csak akkor vágj bele (edzővel egyeztetve) a zsírégető edzésbe. Az úgynevezett zsírégető zónában való edzéssel nemcsak a felesleges zsírtól szabadulsz meg, hanem a szív-és érrendszered is erősödik. Minél tovább vagy képes ebben a zónában maradni, annál hatékonyabban fogyhatsz. Ezért kiemelt jelentőségű a megfelelő alapozás, hiszen enélkül nem fogod bírni az edzést.

Magyarán, ha a nulláról szeretnél több kilót leadni, bizony lógni fog a nyelved zsírégető edzésen és hamar feladod, mivel nem lesz sikerélményed, ráadásul annyira kikészülsz, hogy tutira nem lesz kedved újrakezdeni.

A munkához, mint a jó borhoz, idő kell, ezt add meg magadnak! Ebben örömmel segítünk, fordulj bátran kérdéssel a TFWG12 Sport edzőihez.

Az aerob zónában csak akkor érdemes edzened, ha már korábban is rendszeresen sportoltál. Ebben a zónában a szív-és érrendszer mellett a légzőrendszered teljesítőképessége is növelhető.

Az anaerob zóna csak versenysportolóknak ajánlott! Ha a tested karbantartása, az egészség és az edzettségi szint fokozása a cél, nincs szükséged az anaerob zónába emelni a pulzusodat.

A maximális terhelési zónát még a profi sportban is csak elvétve alkalmazzák. Komoly sérülési és túlterhelési kockázattal jár, ezért nem érdemes ezt megcéloznod, hacsak nincs mögötted sok éves, magas intenzitású sportmúlt.

Pulzuskontroll no.1: a zsírégető tartomány kiszámítása

Az okosóra segítségével az edzés intenzitását tudod úgy tervezni, hogy a percenkénti szívverésed egy meghatározott tartomány belül maradjon. Az úgynevezett maximum pulzusszám a kiindulópont, ez az Ököl-szabály szerint 220 ütés percenként. Az alábbi kis ábra bemutat még egyéb számítási módszereket is, bátran nézd meg, hogy melyikkel milyen értéket kapsz.

pulzuskontroll-max-pulzus

Mi most Cooper Ököl-szabályát vesszük alapul, mely szerint a maximális pulzusszámból kell kivonni az életkort. A fenti példa alapján egy 30 éves ember esetében ez a következőképpen alakul:

  • Ököl-szabály szerint a maximális pulzus 220 ütés/perc
  • Életkor: 30 év
  • Számítás: 220-30=190

Vagyis egy 30 éves ember szíve, maximális fizikai terhelés mellett 190-et tud verni percenként, ezért a zsírégető tartományhoz a számításunk alapja ez a szám lesz.

A zsírégető tartomány a maximális pulzusszám 60-70%-a.

Folytassuk az előző példát és számítsuk ki a zsírégető tartomány alsó és felső határát:

  • Alsó határ (60%): 190×0,6 = 114
  • Felső határ (70%): 190×0,7 = 133

Eredmény: példaszemélyünk zsírégetéshez szükséges minimum pulzusszáma 114 szívverés/perc, maximuma pedig 133 szívverés/perc.

Kezdőknél, túlsúlyosoknál célszerű az alsó tartományban végezni az edzést, míg edzettebbeknél lehet a felső tartományt alkalmazni, esetleg kicsit feljebb is menni akár 80%-ig.

Pulzustartományok

Ha kiszámoltad a saját zsírégető zónádat, akkor vess egy példát példa emberünkre végzet számít alapján kalkulált táblázatra:

pulzuskontroll-zsírégető-zóna

A saját értékeidet pedig a piros fejléccel szedett (“Pulzustartományok: szívverés/perc”) oszlop helyére igazíthatod be, a táblázat többi része mindenkire ugyanúgy vonatkozik.