Telefonszám: +36-30-971-5217

2022. március 13. Egyéb

Mi a különbség a funkcionális köredzés és a crossfit között?

Hogy teljesen őszinte legyek és ezért talán a fitness világ 50 % megkövezne, de a másik 50 % vígan bólogatna, hogy igazam van. A crossfit egy funkcionális köredzés. De ez is csak egy újabb fél igazság.

A funkcionális edzés folyamán akár saját testsúllyal, akár más súllyal olyan gyakorlatokat végzünk, amely során az egész testet átmozgatjuk. És ez itt a lényeg, hogy ez a módszer a testet egészként kezeli: nem külön izomcsoportokat edzünk, hanem egyszerre több izomcsoport együttesét. Nincs külön lábnap vagy bicepsz nap, mint a hagyományos testépítésnél.
Ha a feladatokat nézzük, amiket ezeken az edzéseken végzünk (guggolások kitörések, törzshajlítások) a mindennapokban is használatos mozgásokból merít. Ezek az erősítő gyakorlatok mindvégig igénybe veszik a törzs izmait, amik az erősítő edzések alapját képzik és nélkülözhetetlenek abban az esetben, ha arra az elhatározásra jutottunk, hogy edzeni kezdünk (bármi is legyen a célunk.) A gyakorlatok összetettsége miatt a pulzusunk is rendesen fel fog pörögni így jótékony hatással van a keringési rendszerünkre és fejleszti az állóképeségünket.

Tehát igen a crossfit is egy funkcionális edzés, amit magas intenzitással végzünk nem hiába az egyik legkeresettebb edzésforma napjainkban.
Az igazi különbség talán ott jön be, hogy crossfitben olyan gyakorlattal is találkozhatunk, amiben nagyobb súlyt is meg kell mozgatnunk a végrehajtások során, így könnyen sérülhetnek olyan mélyizmok, amikről korábban nem is tudtunk. Ezért fontos, hogy csak biztonságos környezetben, kezdőként felügyelettel lásunk neki az edzésnek.

Én személy szerint mind a két edzésformát ajánlom, és nem csak ajánlom, hanem használom is a saját edzésimen is. A legfontosabb talán az, hogy olyan mozgásformát (legyen az a ping-pong, crossfit vagy akár a körling) találjon mindenki, amit szeret csinálni, mert akkor biztos, hogy nem csak rövid fellángolás lesz vagy csak egy újabb újévi fogadalom.

Miklós