Telefonszám: +36-30-971-5217

2020. január 17. , , , mindent a testmozgásról

Összezavar az órák sokasága? Nem értesz egy árva mukkot sem az órarendből? Fogalmad sincs, hogy kik járnak Spinningre, vagy arról sem, hogy mi fán terem a BodyFlow vagy Spinning?

És egyáltalán: gőzöd sincs arról, hogyan kezdj el edzeni, milyen órát válassz.

Ezzel a blogbejegyzéssel szeretnénk neked segíteni, hogy el tudd kezdeni a mozgást.

Hogy melyik óratípus a számodra megfelelő függ attól is, hogy:

 • Milyen az edzettségi szinted, ami befolyásolja:
  – Koordinációs készségedet
  – A légzésedet
  – A fáradékonyságodat
 • Testsúlyod és az esetleges felesleged
 • A testalkatod (hova hízol?)
 • Mi a célod
  – Fogyni szeretnél
  – Alakot szeretnél formálni
  Szeretnéd felturbózni a kondidat
 • Hány éves vagy

A célod alapján érdemes felépíteni a hosszabb távú edzéstervedet, de az elején még ettől függetlenül válassz óratípust. Ugyanis tapasztalat nélkül még nem ugorhatsz fejest bármelyik edzésbe. Alapvetően minden mozgással tudsz fogyni és az alakot formálni, csupán különböző mértékben. Ha már megtörted az “edzésszüzességet”, szereztél egy kis önismeretet és kondit, akkor lépj tovább és kezdj el célzottabban edzeni.

Mit kell megtanulnom kezdőként? Miben vagyok más, mint egy gyakorlott sportoló?

edzés kezdőknek-03

A tapasztaltabb sportolók ismerik a testüket, a terhelhetőségüket és az edzési technikákat. Ehhez az eszközök is nagy segítséget nyújtanak.

Kezdőként a kondíciód, a teherbírásod, a mozgáskoordinációd és az egyensúlyérzéked megismerése és “tesztelése” a legfontosabb. “Sokan első alkalommal leesnek a step-padról” – mondja több edzőnk is. A gyakorlottak már ismerik képességeiket, erejüket, teherbírásukat. Ők már pontosan tudják, melyik a nekik való gyakorlat és helyesen végre is tudják hajtani azt. Az izmaik és az agyuk trenírozva vannak (izommemória!), így a testük “tudja”, hogy mit kell tenni.

Mivel kezdőként még nincs tapasztalatod arról, hogyan működik a tested, mit bírsz, mit tudsz végrehajtani, könnyű és egyszerű gyakorlatokat tartalmazó edzéstípust érdemes elsőként kipróbálnod.

Az első óratípus célja, hogy megismerd a saját testedet.

Választ kell találnod a következő kérdésekre:

 • Hány gyakorlatot (például felülést) bírok (helyesen megcsinálni)?
 • Mennyi idő után pörög fel a pulzusom?
 • Mennyire intenzív mozgást bírok és mennyi ideig tudom csinálni?
 • Végig tudok csinálni egy 60 perces órát aktívan?
 • Tudom technikailag is helyesen kivitelezni a gyakorlatokat, hogy ne sérüljek meg?
 • Meg tudom csinálni úgy a gyakorlatokat, hogy azok tényleg hatékonyak legyenek?

Milyen veszélyei vannak, ha túl erős órát választok?

Egy rossz mozdulat, a túl kemény terhelés és nem megfelelően kivitelezett gyakorlat során megsérülhetsz és még fejlődni sem fogsz. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen szögben tartod a lábfejedet, a hátad egyenes-e, mennyire hajlítod be a végtagjaidat stb. Például ha jó nagy lendülettel csinálsz rosszul valamit, az rendkívül fájdalmas lesz. És akkor már csak hab a tortán, hogy a kedved is gyorsan elmegy az egész edzősditől.

Fontosak továbbá a kezdeti sikerélmények, mert ez kedvet és motivációt ad a folytatáshoz. Ne legyen nagy az egód, nem az a menő, aki elsőre végigtol egy számára háromszor nehezebb edzést, utána remeg minden tagja és egy hétig úgy fáj mindene, és még az ágyból való felkelés is kínszenvedés.

Ezek a legjobb 0 kilométeres kezdő edzések

edzés kezdőknek-02

A Kar-has-popsi az egyik legjobb edzés kezdőknek: erősít és megtanít irányítani a testedet

Teljesen kezdőként látogass el Kar-has-popsi és Pilates órára. Ezeken az edzéseken lesz időd és lehetőséged arra, hogy kipróbáld magadat. Kar-has-popsin remekül gyakorolhatod a mozgáskordinációt, azaz megtanulod irányítani a mozgásodat. Megtapasztalod, hogy mit és milyen irányba, milyen tartással végezz, hogy fejlődj és ne sérülj meg. Gyakorolni fogsz számtalan eszközzel, mint a fitball, gumikötél, kézisúlyzók.

Az izomláz pedig jó barátod lesz, hiszen jelzi, hogy dolgoztál.

Pilates során is rendesen meg fogod magadat dolgoztatni, nemcsak testben, de lélekben is. Míg a Kar-has-popsi a klasszikus alakformáló óratípus, addig a Pilates finom, lassú gyakorlatokból áll. Mozdulatai kecsesek, mégis megdolgoztatják az izmaidat, fejlesztik a koncentrációt. Mivel minden óra relaxációval zárul, így a lelkedet is ápolja. A két óratípusra párhuzamosan is járhatsz, hiszen különböző módon mozgat meg és a hangulatuk is eltérő.

De mit is takar pontosan ez a 2 óratípus? Nézd meg a YouTube videónkat:

Pilates videó a YouTube-on
Kar-has-popsi videó a YouTube-on

További kezdő órák

A BodyFlow, a Funkcionális Fascia és Spinning jó választás ha már egy picit megismerted magadat. Előbbi kettő főleg a koordinációdat segítik és erős izommunkával járnak.

A BodyFlow a jógából merítkezik, de annál dinamikusabb és a Pilateshez hasonlóan erősen megedzi izmaidat, illetve relaxációs gyakorlatokkal végződik. A TFWG12 Sportban Dinamikus és Statikus BodyFlow-t is találsz. Előbbi jobban felpörget, utóbbi pedig a jógából vett mozdulatok helyes elvégzésére tanít meg.

A Fascia elsősorban egy kiegészítő óratípus, mivel fő célja az ízületek és izmok rugalmasságának a javítása. Speciális céllal kifejlesztett gyakorlatai aktív, zsírégető edzések után igazi felüdülést biztosítanak fáradt tagjaidnak.

A Spinninget teremkerékpáron végezzük ütemes zenére, aminek a végére rendesen leizzadsz, így ez szuper hatékony zsírégető. Kezdőként mindenképpen KEZDŐ Spinningre járj, különben nem fogod bírni a tempót. A fő különbség a kezdő és nem kezdő órák között ugyanis a dinamika és a tekerés sebessége. Röviden: kondi és tapasztalat nélkül meghalsz egy erős Spinning órán! (És persze esélyes, hogy nem jössz soha többet…)

Spinningre, BodyFlow-ra és Fasciára is érdemes párhuzamosan járnod. Ha nem tudsz, vagy nem akarsz ilyen sok edzésen részt venni, akkor válassz egy dinamikusabbat és egy erősítőt (=alakformálót).

Hányszor járjak edzésre?

Kezdőként elég hetente 2-3-szor eljárni edzésre, de legalább két alkalommal legyél itt. Egy edzés ugyanis édeskevés, ezzel eredményeket nem fogsz elérni Ennyi gyakorlatilag csak szinten tartásra elég, hogy ne ess ki teljesen a formádból.

error: Content is protected !!