Telefonszám: +36-30-971-5217

2019. október 18. mindent a testmozgásról

Barát vagy ellenség?

Te melyik csoportba tartozol: akik ki nem állják az izomlázat, vagy azok közé, akik ezt tekintik a hatékony edzés mércéjének? A következőkben ledöntünk néhány mítoszt az izomlázzal kapcsolatban, úgyhogy akár izomláz párti vagy, akár nem, sok hasznos és új információval fogsz gazdagodni!

Mi okozza az izomlázat?

Az izomláz a fokozott edzést követően 12-24 órával jelentkezik és 2-3 nap után huss, tovatűnik, mintha sose lett volna. Urbánus legenda, hogy ezért a tejsav lenne a ludas, ugyanis ez a megerőltető (anaerob) mozgás során termelődő anyag igen hamar lebomlik, még a legbrutálisabb edzést követően is legfeljebb 1 órával már normális mennyiségben van jelen.

Az izomlázat valójában több tényező is okozhatja:

  • rossz vérellátottság
  • oxigénhiány
  • a tápanyagok hiánya
  • az anyagcseretermékek felszaporodása
  • az izomzat mikroszkopikus méretű sérüléseinek begyulladása
izomláz

Izomláz: sérülés előtti egészséges szövet, sérült szövet, gyógyult szövet

A kis sérüléseket a tested azonban rendbe hozza, “kijavítja”, ami valójában erősíti az izmokat. Sőt, egyes vélemények szerint az izomzat nem is edzés közben gyarapszik, hanem később, akár alvás közben is. Maga az edzés (például súlyzós edzés) csak stimulálja izmaidat, így serkenti a növekedést.

És van egy jó hírünk: ha az izomláz elmarad, az még nem jelenti azt, hogy nem dolgoztál elég keményen. Az ismert égő-szúró érzés jelentkezését befolyásolja az étkezésed, az anyegcseréd sebessége, de még a genetika is.

Az izomláz megelőzése

Ha újrakezdő vagy, akkor ez rád határozottan igaz! Az edzés mennyiségét és intenzitását lassan, lépésről lépésre növeld, hogy izmaid tudjanak alkalmazkodni. Mit jelent ez pontosan? Ha eddig nem igazán mozogtál, ne indíts heti 7 nap edzéssel, hanem fokozatosan növeld az edzések számát.

Egy egészséges felnőtt ember számára heti 3 testmozgással töltött alkalom javasolt.

Mindig melegíts be, ennek időtartama 5-10 perc legyen és nyújts az edzés végén. Figyelj oda, hogy az összes izomcsoportodat mozgasd át bemelegítés és lazítás során is!

Kockázati tényezők a magas vérnyomás, valamilyen szívbetegség vagy a családban már korábban előfordult hirtelen haláleset, agyvérzés. Ha ezek bármelyike fennáll, csak kímélő, kevésbé megerőltető sportot végezz!

Hogyan kezeld az izomlázat?

Először is mindörökre felejtsd el, hogy az izomlázat úgy mulaszthatod el, ha ráedzel. Ezzel inkább ártasz, mivel ha újra olyan mértékben dolgozol, mint ami az izomlázat kiváltotta, izmaid nem fognak tudni regenerálódni.

Mégis akkor hogyan csillapíthatod az izomlázat?

Nyújtó gyakorlatok végzése és az úszás hatékony módja az izomláz enyhítésének.

Remek megoldás még az aerob edzés, ami felpörget ugyan, de izmaidnak jut elegendő tápanyag, amit a nagyobb mennyiségű vér biztosít. Az oxigén pedig növeli a hatékonyságot és a regenerációt. Amire viszont figyelj oda, hogy nem pörgesd túl a pulzusodat (maradj 100-120 között). A pulzuszónákról (pulzuskontroll) részletesen kapcsolódó blogunkban olvashatsz.

A vérkeringést serkentő módszerek is hatékonyak, mint a hideg-meleg víz terápia, ami az ereid falát is szuperül megedzi. A meleg hatására kitágulnak az erek, ami javítja a keringést, a hideg pedig a gyulladást csillapítja. Az izomfájdalom csillapításának a masszázs és a szauna kifejezettem kellemes formája.

A C-vitaminnak gyulladáscsökkentő hatása is ismert, naponta szedj 3000-4000 milligrammot, több részletben. Az úgynevezett L-karnitin pedig segíti az izom épülését, regenerálódását.