Telefonszám: +36-30-971-5217

2020. március 06. mindent a testmozgásról

Egészen más egy kisgyerek és egy tinédzser teste, mint egy felnőtté. Másként működik, eltérőek a képességeik és más szempontok alapján választanak sportágat. Ezeket járjuk körül e heti blogunkban.

Miben más a tinédzser edzés, mint a felnőtt?

A Cross Junior edzés abban különbözik a felnőttek Cross tréningjétől, hogy figyelembe kell vennünk a gyermekek növekedési folyamatát.

Ezért nem is terheljük nagy súlyokkal őket, mert csontnövekedési problémák következhetnek be. A mi óráinkon a fiatalok egy speciális erősítő programon vesznek részt, amely során a gyakorlatok megfelelő felügyelet mellett végrehajtva hozzájárulhatnak a stabil, biztos alapok kialakításához. Ennek pedig a kisebb súlyok, a saját súllyal végzett gyakorlatok és a kontrollált mozdulatok az alapjai, melyek a tökéletes technikára és biztonságra helyezik a hangsúlyt. Ezzel szemben a felnőtteknél sokszor előfordul a gyakorlatok bukásig történő ismétlése vagy a nagy intenzitású szuperszett edzés.

A gyermekek edzésének sarkalatos pontja a mozgás örömének átadása és annak megszerettetése. Ez a kicsik későbbi felnőtt életére kihatással lehet és meghatározhatja, hogy mozgásban gazdag vagy szegény életet élnek majd. Azok a gyerekek, akik számára a sport örömet jelent, később is meglesz rá az igényük. Így élhetnek egészséges, hosszú és fitt életet, kerülhetik el az elhízást és vele járó betegségeket

tinédzser edzés (cross junior)

Hány éves kortól edzhet a gyerek?

A kicsiket motiváld, biztasd a mozgásra, már egészen kicsi korban is!

Szervezett keretek között a gyermekek akár már 5 éves koruktól kezdve mozoghatnak. Azonban ez egyénfüggő, ha a gyerkőc még inkább csak játszana, futkosna, semmiképpen se kényszerítsd edzőterembe! Ha már eléggé érettnek tartod hozzá és neki is van kedve, próbálja ki a tornát, a ritmikus gimnasztikát, valamilyen küzdősportot vagy vízi sportot. Ebben a korban még a játékosság legyen előtérben, a változatos és élvezetes feladatok fogják a kicsiket motiválni, mivel a monoton gyakorlatok számukra unalmasak.

Mivel a gyerekek még sokkal rugalmasabbak, mint a felnőttel és kevesebbek bennük a félelemérzet, továbbá testük gyorsabban is gyógyul, könnyen tanulják meg a legkülönbözőbb “”extra” gyakorlatokat is. Figyeld csak meg, hogy micsoda örömmel bukfenceznek, cigánykerekeznek vagy ugranak szaltót.

Az izomzatot intenzívebben megdolgoztató mozgásformák 10-12 éves kortól kezdhetők el. Ági a 10-14 éves gyerkőcöket várja szeretettel Cross Junior óráin, ahol az edzés központi eleme a játékos tanulás, sok nevetéssel, jópofa és élvezetes feladatokkal.

A 13-14 évesekben beinduló nemi hormonok révén az izomzat már hatékonyan fejleszthető. Viszont a pubertáskor elején még a gyermekek csontozata nem elég erős, ezért ekkor még megerőltető sportágat ne válasszon a gyermek.

Lilla Cross Junior edzésén 14-17 éves korosztály tinijeit dolgoztatja meg mindenféle típusú feladattal. A gyakorlatok segítik a stabilitás, a fókusz, az ügyesség, a koncentráció növelését, fokozzák az állóképességet, a fiatalok erősödnek, elsajátítják a helyes technikákat.

Junior Cross kedden és csütörtökön 17 órától

Milyen sportot űzzön a gyerek?

Mindenképpen valamilyen könnyebb és nem megerőltető mozgást válasszon. A túl intenzív és/vagy versenyszerű sport nem ajánlott a kicsiknek, mivel kedvezőtlenül hat csontozatuk és izomzatuk fejlődésére. A legfontosabb talán, hogy a gyerek élvezze, amit csinál.

Egy állóképességet fejlesztős edzéssel biztosan nem lövünk mellé, hiszen ez kedvezően hat a vérkeringésre, a légzésre. Az úszás minden életkorban végezhető, ráadásul a rossz tartás okozta gerincferdülés kezelésének leghatékonyabb módja, mivel erősíti és átmozgatja a törzs izmait, a sérülés veszélye pedig minimális.

A labdajátékok főként az ügyességet (mozgáskoordináció, koncentráció) és a szociális készségeket (csapatszellem) fejlesztik. Ezeket 10 éves kortól űzheti a gyerek.

A küzdősportokkal rengeteget erősödhet a gyermek, ráadásul önfegyelmet is tanul. A karate vagy a jiu-do pontos és erős mozdulatokkal dolgozik, továbbá ha megfelelő edzőt választasz, a gyermek a szellemiséget is elsajátítja. Ez akár a későbbi életére is befolyással lehet, mivel a Távol-Keletről származó harcművészetek a sportszerűségre, fegyelemre, kitartásra, udvariasságra és a másik tiszteletére is nevelnek. Fontos azonban, hogy szülőként legyél tisztában azzal, hogy milyen edzésre és milyen iskolába (edzőhöz) küldöd a gyereket és azt ő is akarja.

A gyermek személyiségéhez igazodó mozgásforma

A félénkebb gyermekek társas készségeit legjobban egy labdajáték fogja javítani, a kis örökmozgók űzzenek inkább valamilyen egyedül is végezhető, intenzív sportot (úszás, kerékpározás), ami kiélhetik mozgásigényüket. A nyugisabb gyerkőcök pedig próbálják ki magukat valamilyen ügyességi játékban (ping-pong). Az agresszívabbak számára a küzdősportok ideálisak, ahol levezethetik az energiáikat és fegyelemre is nevelik őket.

Láthatod te is, mennyire fontos, hogy a gyermek minél fiatalabb korban mozogjon, sportoljon, de mindenképpen szeresse, amit csinál. Ha a fiatalkori sport pozitív érzéseket hagy benne, felnőttként is szívesen sportol majd. Neked, szülőnek ebben óriási szereped van! Egy negatív élmény akár egy életre elveheti a gyerek kedvét a sporttól, ezért figyelj oda, hogy milyen mozgásformát választasz gyermekednek.

Ismét megújul a TFWG12 Sport

Mint már tapasztalhattátok, hogy az elmúlt 2,5 évben mindig újítottunk valamit, hogy nektek még jobb feltételeket biztosítsunk az edzésekhez. Most éppen bővítjük a Cross részleget, így a Cross Kids és Junior csapat is várja újabb tagjait. A folytatás pedig a kényelemről fog szólni, de erről majd később árulunk el még többet.

  • Cross Kids (10-14 éves) edzések hétfőn, szerdán és pénteken 17 órától
  • Cross Junior (14-17 éves) edzések kedden és csütörtökön 17 órától