Telefonszám: +36-30-971-5217

2022. március 27. Egyéb, motiváció, újdonságok-hírek

A gerinctorna az egyik legfontosabb edzésmódszer és csoportos óratípus, amivel egy sportolni vágyó kezdőnek már akkor találkoznia kellene, amikor először ellátogat egy fitness stúdióba. A gerinc védelme és jó állapotának megőrzése ugyanis a hétköznapi mozgásainkban és sportolás közben is kulcsfontosságú kérdés.

Miért fontos a preventív gerinctréning egy fitness stúdióban?
Összetett a válasz. Először anatómiai okot említenék. A gerinc a testünk középvonalában helyezkedik el, hozzá kapcsolódik a fej, a medenceöv és a végtagok. Ezért a
medencénk helyzetét, a fejünk térbeli elhelyezkedését, végtagjaink mozgását befolyásolja az, hogy a gerincünk milyen helyzetben van, mennyire mozgékony, a térben és a síkban hogyan helyezkedik el, és hogy az őt körülvevő izomzat és kötőszövetes rendszer milyen aktuális állapotban van.

Ha tehát a gerincünk „rendben van”, akkor egy nagy lépéssel közelebb vagyunk ahhoz, hogy testünk többi része jól működjön.

A másik ok, amiért nagyon fontos lenne a gerinctréning mindenki számára, az a mozgásszegény életmódból fakad. Nagyon lecsökkent a természetes, napi mozgásunk lehetősége. Sokan végeznek ülő munkát, egyre többen autóhoz kötötten több száz km-t utaznak naponta, az iskolában a gyerekek szintén iskolapadban üldögélnek órákon keresztül. Mindezek köztudottan nem tesznek
jót a gerincnek. Önmagában nem is az üléssel lenne baj, hanem azzal, hogy sokáig egy testhelyzetben statikusan terheljük a gerinc struktúráit és a csigolyák közötti ízületeket. Ennek megfelelően a tartós állás is ugyanolyan megterhelő a gerincünk számára, mint az ülő testhelyzet.

Az éveken át tartó statikus terhelés nem marad nyom nélkül. Kezdetben izomfáradtság,
izomfájdalmak formájában, később egyéb tünetek megjelenéseben nyilvánul ez meg. Ha minderre még rájön egy nem megfelelő sportválasztás, vagy egy rossz mozgásmintával kivitelezett edzés, akkor gyorsan közel kerülünk a gerincproblémák megjelenéséhez. Ezért bármilyen sportot úgy érdemes elkezdeni és rendszeresen gyakorolni, hogy figyelmet szentelünk a
gerincvédelemre és a gerincprevencióra.
Aztán itt a gravitáció kérdése.. A napunk nagy részét gravitációval szemben töltjük, éljük, így fontosnak érzem, hogy egy edzés során, erre is tréningezzünk. Azaz tanuljunk meg jól mozogni a gravitációval szemben a hétköznapokban és a sporttevékenységek közben is, legyen az bármilyen
jellegű.

Igazából mindenkinek szüksége lenne jól kivitelezett gerincprogramra– a gyerekektől kezdve egészen idős korig- természetesen más és más célfeladatokkal. Ezen kívül vannak olyan speciális célcsoportok is, akiknek kifejezetten ajánlom a gerincközpontú edzéseket akár csoportosan, akár
egyénileg: ők a kismamák, a túlsúllyal rendelkezők és egyéb betegségekből lábadozó, legyengült állapotú egyének. Ezen esetekben a tartóizmok erősítése, a stabilizáció, a gerinc mozgékonyságának javítása is sokat hozzátesz a fizikai és mentális közérzet javításához és megőrzéséhez.

Vannak ún. rehabilitációs gerincprogramok. Ezek leginkább a vízszintes, tehermentesített testhelyzeteket forszírozzák, mert az a cél, hogy a felépülés ideje alatt segítsük a gerinc mielőbbi regenerációját. Fokozatosan erősítjük meg az izmokat, építjük fel a terhelést. Ezeknek a típusú tréningeknek sérülések, műtétek után van létjogosultsága. Gyógytornászok, gyógytestnevelők, rehabilitációs trénerek tudnak sok- sok segítséget nyújtani a kivitelezésükben.

Miután valaki túl van már ezen az időszakon, vagy prevenciós céllal végez gerinctréninget, akkor én inkább olyan fajta edzéseket részesítek előnyben, amelyek a funkcionális testhelyzeteket forszírozzák, ezzel kihasználva a gravitáció okozta nehézségeket. Az alkalmazott gyakorlatok és gyakorlatsorok abban segítenek, hogy függőleges helyzetben pontosan és precízen tartsuk a
gerincünket annak ellenére, hogy az alsó és felső végtagok lendületesen mozognak, egyensúlyvesztés bármikor létrejöhet. A cél az, hogy begyakorolt mozgásminták, mint a járás, guggolás, futás, az ugrások és dobások közben a gerincünk mindig optimális pozícióban maradjon.

Ha ezt az edzések során sikerül egymás után sokszor, jól elvégezni és az idegrendszer által is
rögzíteni, akkor nagy esélyünk van rá, hogy a hétköznapi életünk során (pl. bevásárlás, takarítás, kerti munka stb…) is előhívjuk ezeket a mozgássorokat és helyes testtartással tudjuk kivitelezni a napi feladatokat.

Hatékonyság szempontjából mi a különbség a jóga, a pilates és a gerinctréning között?

Mindegyik egyfajta gerinc központú rendszer, de más-más módszerekkel érik el a kívánt eredményt. Hatékonyságuk nem vitatott. Egymás mellett nagyon jól megférő mozgásformák, de eltérő technikát alkalmaznak. Különbség van a gyakorlatválasztásban, a mozgásdinamikában, a szemléletmódban, a testhelyzetek alkalmazásában.

Ugyanakkor jelentős átfedések is
megfigyelhetők az egyes módszerek között. A jóga és a pilates például nem használja a rugalmas ütköztetést, mint speciális technikát, míg a gerinctréning erre igen nagy hangsúlyt fektet. Ez a
technika a gerinc rugózó funkcióját és a gerincet körül vévő struktúrák rugalmasságát fokozó viszonylag dinamikusabb módszer, ami színessé teszi és lendületessé teszi a gerinc gimnasztikát.
A tartásunk nagyon meghatározó jellemzője a testünknek, és sokat elárul rólunk és a lelkünkről is.
A szép testtartásra felfigyel a környezet. A világra és a kihívásokra nyitott, erős test jó benyomást kelt. Ez pedig, akárhogy is nézzük, ma fél sikernek számít!

error: Content is protected !!