Telefonszám: +36-30-971-5217

2020. június 26. , , , , , fogyás

A fogyókúra témáját nem lehet elégszer boncolgatni, ezért ebben a cikkben most az étkezéssel és mozgással kapcsolatos fogyókúrás tévhitek eloszlatását céloztuk meg. A fogyás és alakformálás akkor lesz sikeres, ha tudod, hogyan működik a tested. Kezdjük el!

Milyen módszerrel lehet eltüntetni az úszógumit?

Rengetegen szeretnének fogyni combról, hasról, sokan vágynak izmos, kerek popsira. Talán az egyik leggyakrabban feltett kérdés az úszógumi eltüntetése. Valószínűleg ez vezetett ahhoz a fogyókúrás tévhithez, miszerint ez vagy az a forradalmi módszer majd eltünteti a hasi zsírpárnákat.

Ezzel kapcsolatban van egy jó és egy rossz hírünk. A jó hír, hogy nincs szükség semmilyen extra gyakorlatra vagy étrendre, a “szokásos” mozgásformákkal leadhatod a hasi zsírt. A rossz hírünk, hogy nem tudod befolyásolni, hogy honnan fogysz, mivel helyi zsírégetés nem létezik. A szervezetünk igencsak önfejű és nem igazán érdekli, hogy te most pont a combodat vékonyítanád. Ezért, ha fogysz, akkor mindenhonnan fogysz.

Azért ne lélegezz fel túlságosan, hogy akkor most neked nem kell hasra dolgozni! Bár célzottan ezzel nem égetsz zsírt, az izmaidat gyönyörűen formálod, ha hasra, karra, combra, popsira edzel. Ne feledd, hogy a szép vonalakat a feszes izomzat adja, ez pedig csakis edzéssel érhető el! (Biztosan ezért is olyan népszerű a Kar-has-popsi óra.)

Ha kevés szénhidrátot eszem, akkor fogyni fogok?

Nem feltétlenül! Ha túlléped a napi energiaszükségletedet, hízni fogsz, akkor is, ha azt húsból és zöldségekből fedezed. Természetesen az is sokat nyom a latba, hogy mit eszel, de ennek inkább a tested normális és egészséges működésében van szerepe. Ha kevés szénhidrátot fogyasztasz, a vércukrod padlót fog. Ilyenkor mondod, hogy “nincs semmi energiám, fáradt vagyok és erőtlen”. A szénhidrát az elsődleges energiaforrásunk, ezért szükség van rá! Az anyagcseréd egyensúlyának fenntartásához minimum 100 gramm szénhidrátot el kell fogyasztani minden nap. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása szerint a napi energiaszükséglet 55-75%-át szénhidrátból érdemes fedezni, fehérjéből 10-15%-át, zsírból pedig 15-30%-át. Nyilvánvalóan, ha aktívan sportolsz, akkor ezek az arányok mások lesznek! Ha több mint kétszer edzel hetente, a fehérje szükségleted akár a duplája is lehet egy átlagos, ülő munkát végző emberhez képest.

zöldségek: gombra, paprika, cukkini, zeller, spárga

A fogyókúrás tévhitek közül a legtipikusabb a szénhidrátok (szinte teljes) kizárása. A mennyiségét tényleg érdemes csökkenteni, de megvonni semmiképpen! Hiszen például a gyümölcsök és zöldségek is tartalmaznak szénhidrátot. Ráadásul ez a tápanyag testünk “üzemanyaga”. Ezért drasztikus megvonása sok kellemetlen tünetet okozhat, például kimerültség, fejfájás.

De menjünk most egy hangyányival mélyebbre a témában és nézzük meg, hogyan is működik az anyagcsere!

Mikor szénhidrátot eszünk, a testünk azt cukorra (glükóz) bontja, ami a vérbe jut. A vércukrot az inzulin nevű hormon juttatja a sejtekbe. Kutatások bizonyították, hogy az inzulin érzékenység reggel a legjobb, este a legrosszabb. Ez azt jelenti, hogy a reggel elfogyasztott szénhidrátot jó eséllyel elégeted. Ez logikus is, hiszen napközben vagy aktív, így szükséged van rá. Viszont, ha jó nagy vacsorát csapsz, az jó eséllyel zsírrá alakul, hiszen a biológiai óránk úgy van beállítva, hogy ilyenkor már pihenünk, tehát nincs szükségünk annyi energiára.

Este 6 óra után már ne egyek?

Nem kőbe vésett szabály, hogy minden, 18:00 után elfogyasztott falat hizlal. Két dolgot vegyél figyelembe az utolsó étkezéssel kapcsolatban:

  1. Ez legyen a legkisebb adag a napi menüdből.
  2. Lefekvés előtt 1-2 órával vacsorázz legkésőbb, de ezt se tedd túl későn.

Persze szubjektív, hogy kinek mi a túl késő. Azonban bármilyen ritmusban is élsz, az emberi szervezet nappali működésre van berendezkedve, így az anyagcserénk is nappali műszakban dolgozik a legjobban. De honnan tudja a májunk, gyomrunk, hogy “hány óra van”? Biztosan neked sem ismeretlen a biológiai óra fogalma! Sejtjeink saját belső időmérője alapján működnek, például a már említett inzulinérzékenység is ezért reggel a legjobb, este a legrosszabb.

Ezzel kapcsolatban hagy osszunk meg veled két érdekes kutatási eredményt.

  • Anyagcsere betegségben szenvedő, elhízott nőket vizsgáltak 3 hónapig. A hölgyek két csoportba kerültek, az egyik csoportban bőségesen reggeliztek, majd ebédre és vacsorára kevesebbet ettek. A másik csoport éppen fordítva étkezett, ők király módjára vacsoráztak és szegénylegények reggelijét ették. Mindenki azonos mennyiségű kalóriát fogyasztott egy nap.
    >>> Az eredmény: azok, akik kevesebbet vacsoráztak, többet fogytak és a derékkörfogatuk is kisebb lett, mint a másik csoporté.

Ha este kisebb adagot eszel, nemcsak a fogyás lesz könnyebb, de az éjszakáid is pihentetőbbek lesznek.

  • Egy másik vizsgálat résztvevői pedig fogytak csupán azzal, hogy egy meghatározott időkeretben étkeztek. Ez azt jelenti, hogy napközben 10-11 órás időtartamon belül ettek, például reggel 8-körül reggeliztek és jellemzően este 7-ig befejezték a vacsorát. Tehát, ők úgy fogytak, hogy nem ettek kevesebb vagy egészségesebb ételeket, csupán az időbeli korlátozást tartották be.

Ha izzadok, akkor fogyok?

Képzeld csak el, milyen egyszerű volna úgy zsírt égetni, hogy egy szaunában ücsörögsz, igaz? A válasz tehát: nem, attól, hogy verejtékezel, még nem égetsz zsírt.

Az izzadás arra való, hogy hőt adj le, azaz a tested így védekezik a túlmelegedés ellen. Izzadás során vizet és ásványi sókat veszítesz, ami semmilyen kapcsolatban sincs a fogyással. Amikor edzel, például Spinningen tekersz, azért izzadsz, mert a mozgás hőt termel. Ellenben egy jó kis Pilates is rendesen megdolgoztatja az izomzatodat (ha tisztességesen megcsináltad a gyakorlatokat az izomláz garantált), mégsem jellemző, hogy szakad róla a víz óra végére.

Sportolás után mit egyek?

A fehérjebevitel fontos az izmaid regenerálódása miatt, a szénhidrát visszatölti az izomzatod energiakészletét.

Egy intenzív edzés után ugyanis az izmokban tárolt cukrot (vagyis glikogént) a tested felhasználja. Ezért a glikogén szintetáz enzim a vércukrot (glükózt) glikogénné alakítja, így ahelyett, hogy az elfogyasztott szénhidrát zsírrá alakulna, az izmokban tárolódik el. Vagyis, ha fogyni szeretnél, edzés után egyél szénhidrátot is.

A cikket a jövő héten folytatjuk és további tévhiteket oszlatunk majd el.

error: Content is protected !!