Telefonszám: +36-30-971-5217

2019. június 16. Egyéb

A sportsérülések a legkínzóbb fájdalmak közé tartoznak, ráadásul éppen a mozgásban akadályoznak. Éppen ezért olyan lényeges a rehabilitáció milyensége és ideje!

Az izmok és ízületek gyógyítása mellett még sokat segíthet az úgynevezett fascia edzése. A fascia vagy magyarul kötőszövet jelentőségét még a tudomány is nagyon későn ismerte fel, éppen ezért talán te sem tudsz eleget erről a fontos testrészről.

Ha szívesen megismerkednél a fasciával, és szeretnéd, ha a fájdalmaid megszűnnének, olvass tovább és megtudod!

Mi is az a fascia és miért nélkülözhetetlen?

Fascia (magyarul kötőszöveg) burkolja be izmaidat és védi, táplálja őket.

Fascia (magyarul kötőszövet) burkolja be izmaidat és védi, táplálja őket. Kép forrása: deeprecovery.com

A fascia az egész testet behálózó kötőszövet, ami védi, táplálja, segíti a testedet és annak működését. Beburkolja az izmaidat, a szerveidet, összeköti őket és elősegíti, hogy azok annak rendje és módja szerint mozoghassanak.

A fascia rugalmas, amit az úgynevezett kollagén és elasztán biztosít. Ez éppen olyan, mint egy elasztikus ruha. Hölgyek esetében, mint egy sportmelltartó, urak esetében pedig egy sportra alkalmas alsónadrág. Képzeld el, hogy a sportmelltartó/alsónadrág a fascia: véd, engedi a testrészek mozgását, de mégis tart. Enélkül a testrészeid mindenfelé „tengenek-lengenek”, ami nemcsak kényelmetlen és kellemetlen, de akár fájdalmas is.
Tulajdonképpen a fascia biztosítja izmaid fájdalommentes mozgását úgy, hogy „összefogja” őket.

Éppen ezért, ha a fascia sérül, akár sport, akár a mozgást nélkülöző (ülő) életmód miatt, gyötrő fájdalom lehet a vége.

Myofasciális fájdalom

A sérült fascia által kiváltott fájdalom. Sajnos nehezen diagnosztizálható, ráadásul újkeletű az is, hogy egyáltalán gyanakodnak a kötőszövetre is, mint a fájdalom kiváltó tényezőjére.
A fascia kezelése, gyógyítása speciális gyakorlatokat igényel, ezért kizárólag olyan edzőhöz fordulj, aki rendelkezik funkcionális fascia edzői képzettséggel.

Hogyan segít a funkcionális fascia tréning?

Fascia edzés segíti a sportsérülés utána rehabilitációt

A fascia edzése segíti a sportsérülés utáni rehabilitációt, mivel a kiváltó okot szünteti meg.

Más edzéstípusoktól eltérően a fascia tréning célja a mozgásminták fejlesztése (vagyis nincs szó különálló gyakorlatok ismételgetéséről). Ez az edzésforma az úgynevezett myofasciális láncokat dolgoztatja meg, vagyis hatással van a teljes kötőszöveti hálóra.
A fascia tréning a sportrehabilitáció egy újfajta formája, a szokásos gyakorlatokat hatékonyan egészíti ki. Alkalmazása a fájdalom tényleges okát kiiktatja, így segíti a gyógyulást.

Mit érhetsz el a fascia edzésével?

A tested fiatalosabb lesz, javul a tartásod, az erősebb leszel, tested pedig rugalmasabbá válik. Ha sportsérülésed van, könnyebbé, gördülékenyebbé teszi a rehabilitációt a fascia lazításával és megdolgoztatásával.
A fascia tréning megelőzésre is kiváló, remek kísérő aktív sport mellett.

 

Nálunk, a TFWG12 Sportban Sturmann Linda tart neked FUNKCIONÁLIS FASCIA TRÉNINGET, keresd őt bátran bármilyen kérdéssel!

Nézd meg a fascia edzésről készült videónkat is!

error: Content is protected !!