Telefonszám: +36-30-971-5217

2022. május 01. gyerek edzés, sport és lélek

Rengeteg különóra áll a gyerekek rendelkezésére, és kétségtelenül mind nagyon hasznos, legyen szó akár zeneóráról, nyelvóráról vagy sportokról. Ennek ellenére természetesen szelektálni kell, hiszen a kicsik idejével, befogadóképességével sem szabad visszaélni. Mi most a sportok fontos szerepéről osztunk meg pár gondolatot.

Hogy a testmozgásnak milyen fontos szerepe van az egészség megőrzésében, már nem kell magyarázni. Egy dolgot viszont jó tudni. Azoknak, akik gyerekkorukban nem szeretik meg a sportot, a testmozgást, nagyon nehéz lesz a későbbiekben. Nemcsak azért, mert sokkal könnyebben híznak el, de sok más betegségre is hajlamosabbak lesznek. Nem beszélve arról, hogy egy mozgáshiányos felnőtt alapvetően rosszabb közérzetű, fáradékonyabb, lehangoltabb. Megalapozhatod a gyermeked jövőjét azzal, hogy az egészségtudatos gondolkodást, vele együtt a testtudatot, a sport szeretetét mielőbb megadod neki. Így kiegyensúlyozott felnőtté válhat, aki a sport által mindig ki tudja adni magából az esetleges feszültségét, le tudja vezetni a stresszt. Napjainkban ez nagy kincs.

Amellett, hogy a sport nagyon jó hatással van a gyerekek testi fejlődésére, állóképességére, egészségére, közvetve is rengeteg értéket ad. Segít például megtanítani a szabályok fontosságát, hiszen minden sport bizonyos szabályok között játszódik. Elsajátíthatja a fair play fogalmát, a sportszerűséget, a másik tiszteletét, segítését. Gyermeked megtanulhatja azt is, hogy nyertes és vesztes mérkőzések is vannak, és megtanulhatja mindkettőt jól kezelni. A sport jót tesz az önbecsülésnek, és önfegyelmet is tanít.

Számtalan sport létezik, de van, amibe mindenképpen érdemes gyerekként belekóstolni. Ezek pedig a csapatsportok. Ezeknek nagyon jó közösségépítő ereje van, a gyerekek megtanulhatnak együtt gondolkodni, egymásért is küzdeni. A kevésbé szociális gyerekekre is kifejezetten jó hatással lehet, de ha többszöri próbálkozás után sem sikerül kinyílnia a gyereknek, és nincs sikerélménye, akkor viszont érdemes mást keresni. A barátkozás szempontjából az egyéni sportok is jók, hiszen a közös edzések, az aktuális sportágnak a szeretete könnyedén összehozhatja őket.

Ha lehetőség van rá, próbáljon ki a gyermeked többféle sportot is, és válasszátok azt, ahol a legjobban érzi magát. Kérjétek ki az ő véleményét is.